Books, Beauty & Stuff

18 septembrie, 2014

Cartea saptamani - Ultima mea ducesa de Daisy Goodwin

Da, este joi, iar eu am sa va povestesc despre o alta carte historical. 

Titlu engleza:  My Last Duchess (2004)
Gen: Historical romance
Aparitie: 2012
Pagini:  389
Editura:  Lira / Litera
Traducere: Alexandru Macovescu

Facand parte dintr-o familie bogata, Cora Cash nici nu se gandea ca banii  ei nu ii vor putea asigura toate dorintele. Era constienta de frumuseta ei si de faptul ca era cea mai  bogata mostenitoare din America.  Din ziua cand s-a nascut, mama ei, doamna Cash, a ales totul pentru ea, iar acum planul era de a-i gasi un sot. Unul din Anglia pentru ca fiica ei sa aiba un titlu nobiliar.
La petrecerea grandioasa organizata pentru prezentarea ei in lume ca pe “o nestemata de mare pret”, sutele de invitati ce au avut norocul de a fi invitati, urmau sa fie fascinati de maretia intregii organizari. Dar un accident nefericit are loc, iar doamna Cash ia foc la propriu. Dorind sa epateze, rochia ii era plina de beculete, dar care nu trebuiau sa stea aprinse mai mult de 5 minute.
Cora se simte vinovata, pentru ca inainte de asta a fost prinsa sarutandu-l pe Teddy Van Der Leyden, prietenul ei din copilarie. I-a propus sa se casatoreasca,  dar Teddy isi dorea sa devina un pictor cunoscut si va pleca la Paris.

Mai tarziu, in Anglia, Cora participa la o vanatoare, unde ii cunoaste pe Sir Odo Beauchap si sotia lui, Charlotte. In padure se loveste la cap si cade de pe cal. Cel care o salveaza este Ivo, al noualea duce de Warenham, ea urmand sa ramana la castelul Lulwort pana isi va reveni complet.  Bineinteles, doamna Cash era cea mai multumita de situatie, pentru ca un duce le-a iesit astfel in cale. Nu era chiar un print dupa cum spera ea, dar era totusi un duce.
Din pacate, Ivo nu avea o situatie materiala stralucita, batranul conte lasase multe datorii in urma sa. Dupa moartea fratelui sau mai mare, a preluat ducatul, dar s-a izolat si nimeni nu il mai vazuse de luni intregi. Nici macar Charlotte, fiindu-i buna prietena  nu l-a putut scoate din izolare.
Ducesa Fanny, mama sa, nu a asteptat prea mult si s-a recasatorit.  
Cora accepta cererea in casatorie a lui Ivo, ce a urmat in scurt timp. Nunta va avea loc in America, dupa dorinta doamnei Cash.

Teddy nu se astepta sa fie afectat de casatoria ei, dar acum revine sperand ca ar putea sa o convinga sa se intoarca la el.  In drum spre America remarca un cuplu, fiind emotionat de intensitatea felului cum se priveau. Un gest de apropiere sugera ca erau intimi, dar nu si casatoriti. Este socat sa afle de la un steward binevoitor ca acela era ducele Warenham, viitorul sot al Corei. Oare ar putea sa-i spuna? Nu, pentru ca nu l-ar crede.

Dupa o discutie aprinsa cu domnul Cash din pricina banilor, Ivo pleaca la vanatoare, dand nastere la o multime de speculatii in randul servitorilor si la multe indoieli in inima Corei. Revine in seara de dinaintea nuntii  ratand repetitia din biserica. Dar iata-i totusi casatoriti cu o mare de spectatori si o mireasa trista. Urmeaza o frumoasa luna de miere,  un colier de perle negre primit de la Ivo si prezentarea ei printului de Wales, zis si Tum Tum datorita burtei enorme.
Relatia cu ducesa Fanny nu era deloc placuta, aceasta nu pierdea nici un moment fara sa nu comenteze.

Cora se imprieteneste cu Charlotte si astfel il cunoaste pe renumitul pictor Louvain. Se lasa convinsa sa o picteze, urmand ca tabloul sa-i fie oferit cadou lui Ivo in cadrul unei receptii. Si chiar asa se intampla, dar ea nu vede tabloul inainte.  Reuseste sa starneasca rumori printre cei prezenti si furia lui Ivo. Portretul era unul reusit si veridic, dar in nici un caz potrivit pentru a fi expus in public. Era mult prea intim.
Data fiind situatia, Ivo pleaca in aceea noapte in India pentru a-l insoti pe printul Eddie. 
Cora era deja insarcinata, iar Ivo  trebuia sa revina pana la nasterea copilui. Pana atunci totul va fi uitat si nu va exista nici un scandal. Cora ramane exilata la Lulworth, scriindu-i zilnic lui Ivo si fara a vedea pe nimeni altcineva in afara de servitori, care nici acestia nu ii ascultau ordinele si radeau de ea pe la spate.
Ivo revine in Londra, iar ea era singura care nu aflase. 

La Lulworth ajunge imediat dupa nastere, iar viitorul parea a fi promitaror. Acum erau o familie fericita. Se pregateau de botez, printul de Wales fiind unul dintre nasi, la fel ca si Charlotte. Dar totul se naruie cand afla ca Ivo si Charlotte au format un cuplu si inca se mai intalneau, iar Charlotte inca il mai iubea.  Cu ea l-a vazut Teddy pe Ivo  pe cand se intorcea in America si cu ea s-a intalnit cand s-a reintors din India. Iar un colier cu perle negre, identic cu al Corei, primise si Charlotte. 
Cora este distrusa, iar Teddy ii propune sa  plece cu el, dar va accepta oare?

Nota personala: Pe goodreads nu are o nota prea buna, dar asta nu inseamna ca mie nu mi-a placut. Prima parte nu are nimic special si m-a plictisit, dar pe masura ce subiectul a avansat nu am putut sa o mai las din mana.
Actiunea se petrece si in America si in Anglia. A fost placut de vazut diferentele dintre cele doua in aceea perioada.
Mi-ar fi placut totusi daca stilul era mai... la sentiment pentru ca mi se pare a fi cam strict, ceva gen punct ochit, punct lovit. Dar probabil ca acesta este stilul autoarei. Fiind primul ei roman, se poate ca in timp sa se mai modifice cate ceva pe ici, pe colo.
Apar multe detalii inconjuratoare, dar nu si personale. Si nici incitante.  
Iar de data aceasta, pot spune ca imi place coperta, chiar au nimerit-o. Arata chiar mai bine decat varianta originala. 

Ivo nu este genul de personaj masculin clasic, cum regasim in alte romane. Nu am reusit sa il plac de la inceput pentru ca parea a fi cu ochii doar dupa banii ei.
Cora este cam increzuta si o perioada, o tot da inainte cu bogatia ei. Vorbele spuse atunci cand este salvata de Ivo, sunt aiurea plasate. Era mai bine fara ele pentru ca si incostienta vorbeste de banii ei. Ma bucur ca a avut o schimbare in  bine dupa casatorie.
O bila alba o are de la mine doamna Cash, care cu toata obsesia ei privind viitorul fiicei sale, s-a dovedit a fi un personaj foarte placut. Si-a jucat rolul foarte bine.

Autoarea precizeaza ca Lulworth chiar exista, dar a carui grandoare a fost exagerata in povestea noastra ( a doua imagine de sus ). A tinut sa il introduca in poveste si pe printul Eddy, iar acesta chiar a fost trimis in India, dar in alt an.  
Personajul Cora a fost inspirata de Consuelo Vanderbilt, obligata de mama sa pentru a se casatori in 1985 cu ducele de Marlborough ( prima si ultima imagine de sus  ).
Moda acelei perioade se regaste prin detaliile superbe ale rochiilor purtate de Cora, manecile foarte bufante  si mijlocul subtire.

Asadar, din punctul meu de vedere este un roman reusit. 

Nota: 9 / 10

Si acum sa vedeti cate fete ne-am strans astazi! Pam, pam! :D

Poate reusim sa ne strangem mai multe si saptamana viitoare. :) 


13 comentarii:

  1. Am citit si eu cartea si mi-a placut , nota 9 este pe deplin meritata.Recenzia postata de tina este foarte echilibrata si la obiect si pozele dau culoare si te face sa te simti ca traiesti actiunea carti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Pozele imi cam de furca pentru ca nu intotdeauna gasesc rapid ceea ce imi trebuie. :D

      Ștergere
  2. imi place ca la tine am de citit mult si aflu tot ce ma intereseaza despre o carte! nu ma prea omor dupa genul asta de carti, dar as incerca sa citesc odata si-odata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scriu cam mult e adevarat, dar niciodata nu ma pot hotara ce sa scot si ce sa las.
      Daca totusi ai vrea sa citesti, incearca Trandafiri de Leila Meacham, Minciuni din dragoste de Diane Chamberlain siJertfa iubirii de Jojo Moyes. Nu sunt carti siropoase si 90% eu sunt convinsa ca or sa-ti placa. Prima si ultima alterneaza trecutul cu prezentul. S-ar putea ca si O zi de David Nichols sa iti placa. :)

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. :))))) E si asta o ideeAm sa le propun fetelor :)
      Multumesc pentru vizita!

      Ștergere
  4. nu am citit cartea dar cu siguranta m-ai facut curioasa. daca o sa iubesc intr-o zi romanele istorice o sa fie doar datorita tie. :)
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Romanele cu acest gen de subiect ma fac mereu sa visez la vremuri demult apuse, la vremuri in care femeile stiau sa fie mai feminine, sa poarte rochii de poveste si sa se lase prada iubirilor fulgeratoare, dictate numai si numai de inima. Cred ca e interesanta cartea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi zici!
      Cartea mi s-a parut frumoasa, dar daca nu ai mai citit aceste gen, nu este tocmai buna de inceput. :)

      Ștergere

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.