Books, Beauty & Stuff

18 februarie, 2013

Ce-mi doresc sa vad in aceasta viata - episodul III



Republica Africa de Sud
Este situata in extremitatea sudica continentului Africa si are 2.798 km de coasta marina. Este o tara multi-etnica cu diverse culture si limbi dintre care 11 limbi  oficiale sunt recunoscute in Constitutie. Engleza este a cincea cea mai vorbita limba desi este cea des utilizata in viata publica si comerciala.
Aproximav 80% din polulatia Africii de Sud sunt negri.

Inainte de colonizarea europeana, teritoriul Africii de Sud a fost populat de triburi de bosimani, hotentoti si apoi de bantu. 

Este impartita in 9 provincii, impartite la randul lor in 52 de cartiere, 8 metropolitane si 44 municipii rationale. Cele din urma sunt si ele impartie in 226 de municipalitati locale.
Una dintre provincii este Western Cape avand capitala Cape Town. 

Cape Town
Este al doilea cel mai populat oras  dupa Johannesburg  si  capitala legislativa a Africii de Sus aici fiind localizate Parlamentul si institutiile legislative ale statului.
Primele vizite ale europenilor s-au facut in secolul 15. Pana atunci nu exista nici certitudine ca altcineva ar fi ocupat orasul. Nu exista nici un fel de istorie scrisa, orasul fiind pentru prima oara mentionat in  1486 de catre exploratorul Bartolomeu Dias.

Orasul a  fost dezvoltat de catre compania olandeza East India in jurul anului 1652 fiind port pentru navele  olandeze ce opreau sa alimenteze  cu provizii.

In prezent este recunoscut pentru portul sau, rezervatia Cape Floristic Region,  pentru stancosii Munti Table, dar si pentru promotoriul Cape Point,   fiind astfel  cea mai populara destinatie turistica din Africa de Sud. 

Gasim aici si plaje ce ofera senzatii ce nu mai pot fi traite in alte parti ale lumii. Puteti vizita zilnic mai multe plaje fiecare avand o alta clima si o alta atmosfera.   Temperaturile variaza de la reci la calde in functie de zona. Sunt ape a caror temperatura nu depaseste 13 grade Celsius si te poti imbaia  in apropierea unei colonii de pinguini. Localnicii ofera o gama larga de distractii. 

Orasul ofera de asemenea locatii de neuitat: Stadionul Green Point,  promenada Victoria and Albert, peste 100 de galerii de arta  si cel mai important monument istoric al tarii, Castelul Bunei Sperante, cea mai veche cladire din tara si un loc care ilustreaza istoria orasului.  Tot aici putem incadra si bucataria sud - africana.

O excursie in muntii Table trebuie neaparat sa cuprinda si gradina botanica Kirstenbosch ce are o suprafata de 528 hectare.

 In afara coastei se afla Insula Robben numita si 'Alcatraz-ul' african, acolo unde Nelson Mandela a fost inchis timp de 20 de ani. 
Parlamentul



Parcul National Kruger
Situat in nord- estul Republicii Africa de Sus, este una dintre cele mai cunoscute rezervatii naturale ale lumii. A fost intemeiat in 1895 de catre Paul Kruger, presedintele de atunci al republicii Transvaal. Denumit initial Sabi a primit titulatura de Parcul National Kruger in 1926.

Este una dintre cele mai bine cotate locatii de safari din lume oferind 19.485 kilometri patrati de savana intacta, rauri si lacuri, paduri, dealuri si zone aride ce adapostesc 517 specii de pasari, 147 specii de mamifere,  144 specii de reptile (inclusiv 3000 de crocodili). Parcul detine si un numar urias de elefanti, 12.000 de exemplare, in ciuda faptului ca nu poate sustine mai multe de 8.000 de astfel de mamifere.

Este imaprtit in patru mari zone de vegetatie distincte.
In partea sudica gasim cea mai luxurianta vegetatie, datorita cantitatii mai mari de precipitatii, iar printre speciile de animale ce pot fi admirate aici, se numara rinocerii albi si negrii, elefantii si leii.
Zona centrala este dominata de mai multe animale salbatice, mai mult de jumatate din populatia de lei a parcului se regaseste aici. In afara de lei se gasesc zebre, antelope si bizoni.
Zona Nordica este cea mai saraca in vegetatie, fiind preferata de hiene si caini salbatici.

Parcul dispune de 7 intrari iar accesul cu arme de foc este interzis.





Durban
Este situat in partea de vest a  Republicii Africa de Sud, in provincia KwaZulu – Natal.  Este cel de al treilea mare oras dupa Johannesburg si Cape Town, avand si cel mai aglomerat port din Africa de Sud.
Dovezile arheologice arata ca zona a fost locuita pentru prima oara in anul 100.000 i.Hr. . Dovezi scrise au aparut dupa descoperierea exploratorului Vasco da Gama si numita de acesta Natal.

Primii europeni au sosit in 1924, fiind un grup de 25 de barbati condusi de locotenentul F.G. Farewell, acesta fiind insotit de aventurierul Henry Francis Fynn. Acesta din urma s-a imprietenit cu regele Zulu, Shaka, dupa ce l-a ajutat sa se recupereze dupa o rana adanca, suferita in urma unei lupte.  In semn de recunostinta, regele Shaka i-a oferit in dar 30 de mile de coasta. Si astfel a luat nastere orasul numit d’Urban. 

Astazi, orasul este raiul celor ce iubesc soarele si apa oferind peste 4 km de plaja si promenada. Numite Golden Mile, plajele sunt una dintre cele mai cautate destinatii turistice din Africa de Sud.

Ceea ce il diferentiaza de alte orase ale Africii de Sud este diversitatea sa etnica. Mai mult de jumatate din locuitori sunt zulusi, o minoritate importanta este de origine indiana, in timp ce europenii reprezinta mai putin de o zecime din locuitori. 

La capatul sudic al Gloden Mile se afla Parcul Maritim uShaka unde gasim si cel de al cincelea, cel mai mare acvariu din lume.

La 30 de minute de oras se afla Valea Celor O Mie de Dealuri. Zona a gazduit populatia Zulu de sute de ani, iar in prezent acestia traiesc in continuare acolo cu stilul lor de viata traditional.

Alte atractii turistice: Gradina Zoologica Fitzsimon ce detine peste 120 de specii diferite de serpi, broaste testoase, iguana si crocodili. 
Rezervatia Naturala Umtamvuna detine aproximativ 1300 de specii de plante. 

In 2010, Durban a fost una dintre gazdele FIFA World Cup cu Moses Mabhida Stadium. 


VA URMA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.