Books, Beauty & Stuff

30 ianuarie, 2014

Cartea saptamanii - O zi de David Nicholls

Hello, hello!
Este zi de carte si am ales sa va povestesc despre O zi de David Nicholls.
Am citit-o saptamana trecuta si am fost la un pas sa o las balta.  Are o actiune statuta si plictisitoare. Acum imi pare bine ca am putut trece de acel prag de plictis si trebuie sa spun ca-mi place mult. Chiar foarte mult! 

Titlu engleza: One day
Gen: Romantic drama

Actiunea este structurata pe capitole, fiecare capitol urmareste ziua de 15 iulie, incepand cu anul 1988 si terminand cu 2007.
Este povestea lui Dexter si a Emmei. Dex, aratos si baiat de bani gata. Em, simpla, fara fi vreo frumusete sclipitoare, inteligenta,  sefa de promotie si cu doua specializari.

15 iulie 1988, 23 de ani, absolvirea facultatii, petrecerea de dupa, o noapte petrecuta impreuna in patul ei, raman buni prieteni si tin legatura. Ea cu scrisori lungi, el cu cate o vedere din locurile unde ajungea.

Pe  parcursul anilor, Emma trece de la un rol in piesa unui mic teatru, pana la a lucra intr-un restaurant texano – mexican.
Aici il cunoaste pe comediantul fara haz si enervant Ian. Mai tarziu, cei doi ajung un cuplu, dar se despart din lipsa sentimentelor.
Ajunge profesoara de engleza, are o relatie bazata pe sex cu directorul barbos si insurat al scolii, dar nu asta isi dorea ea de la viata asa ca renunta la el si isi da demisia.  Ceea ce-si dorea Emma, era sa devina scriitoare. 
Si chiar reuseste asta. I se publica un roman cu care are succes si pleaca la Paris pentru a scrie acolo o continuare.

 Dex, calatoreste „ca sa-si largeasca si mai mult orizonturi” nestiind ce meserie ar putea alege in viitor. Distractia si femeile erau marile lui placeri. Incepe sa lucreze in televiziune si asta il  aduce pe culmi inalte,  avand  propria emisiune de noapte 
„ ’n lumea larga”. Isi petrecea viata in baruri, cu droguri,  bautura si femei. 
Pentru ca Emma  nu-si mai recunoste prietenul in aceasta postura,  renunta la prietenia lui si trece o lunga perioada fara sa stie nimic unul de celalalt, se revad o data la nunta unei prietene comune. Viata profesionala are un mare declin si ajunge sa faca o emisiune pe care nu o urmarea nimeni. Se  simte indragostit de Sylvye  si datorita acesteia, drogurile si bautura nu mai erau parte din viata lui.  Se casatoresc cand aceasta ramane insarcinata.  El ajunge sa lucreze in fabrica de alimente a lui Callum, prietenului sau din facultate, iar Sylvye  il paraseste pentru acest barbat si divorteaza.
Pleca la Paris unde o gaseste pe Em schimbata fizic, mult mai draguta acum.

15 iulie 2002 ii gaseste pe amandoi in Londra, indragostiti unul de celalalt. Sustinut de Em,  Dex deschide un magazin – cafenea. Viata arata mai bine acum, el nu mai bea, se ingrijea de mica afacere, iar succesul ei literar era si mai mare. Se casatoresc si incearca sa faca un copil.  Urmau sa mearga la vizionarea unei case pentru ei doi, dar lucrurile se schimba. Ceva groaznic si intampla si lumea amandurora este data peste cap.
Si ma opresc aici. Continuarea va las sa o descoperiti singuri. 

Nota personala: Nu v-am spus nimic despre sentimentele, gandurile si  sperantele in timp ale celor doi,  o sa va placa mai mult sa le cititi pesrsonal.  Este un roman nostalgic, dulce – sarat, cu suflete pereche, dar finalul nu este deloc asa cum as fi sperat eu si m-a lasat usor confuza. Ma gandesc ca asta se poate intampla oricui  si in viata reala. Cu toata tristetea de la final,  este genul de carte pe care mi-ar placea sa o recitesc candva in viitor.
Exista si un film realizat dupa ea. Am incercat sa-l vad, e bun, dar nu imi ofera aceeasi emotie. Poate daca l-as fi vazut inainte de a citi ar fi fost altfel.

Nota: 9 / 10
 Va invit acum va citim impreuna si recenziile celorlalte fete: 
Iulia
Diana
Gabriela

6 comentarii:

  1. cred ca o caut pdf sa o citesc :) mama ei de lista, cum se tot lungeste :)

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca sunt de acord cu Iulia :D pare interesanta

    RăspundețiȘtergere
  3. o am si eu si abia astept sa o citesc
    am vazut si filmul si mi-a placut. :D
    desi cam trist sfarsitul
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am plans cand am citit. :) Cartea e mai intensa decat filmul, eu cel putin asa am simtit.

      Ștergere

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.