Books, Beauty & Stuff

03 aprilie, 2014

Cartea saptamanii - Comori tainuite de Nora Roberts

Hello, hello!
E joi, adica zi de carte. Sper sa va placa alegerea de astazi.  

Titlu engleza: Hidden Riches (1994)
Gen: Romantic suspense
Aparitie: 2011
Pagini: 463
Editura: Lira
Traducere: Aurelia Ulici

Isadora Conroy este proprietara unui magazin de antichitati in Philadelphia. Inainte de sarbatorile de iarna, la o licitatie din Front Royal cumpara cateva piese ce nu pareau a fi prea valoroase, printre care si un tablou mic.  La revenirea acasa, isi cunoaste noul chirias, un tip aratos, plin de muschi, dar nesociabil, daca asa se poate numi faptul ca i-a trantit usa in nas fara vreun cuvant.

Jed Skimmershorn, este fost politist (capitan mai exact) si isi doreste doar sa fie lasat in pace. Facea parte dintr-o familie bogata, avea o casa imensa in stil colonial, dar a preferat sa plece din politie si sa-si inchirieze un apartament.  „Era ceva in legatura cu un nou inceput.” A avut un caz, Donny Speck, pe care l-a si omorat, dar nu inainte ca acesta sa plaseze o bomba sub masina surorii lui si sa faca in asa fel ca el sa fie de fata la momentul exploziei.

Lui Edmund Finley ii placea sa priveasca. Avea camere montate peste tot si o multime de ecrane pe care urmea toate miscarile angajatilor. Biroul era situat la ultimul etaj al cladirii, imensa casa pe una dintre cele mai inalte coline din LA. Ii placea sa priveasca de acolo de sus si sa-si imagineze ca stapanea tot ce putea cuprinde cu privirea. In jurul lui, pretutindeni avea expuse obiecte de mare valoare. Le colectiona, dar facea si contrabanda. Ii placeau cel mai mult cele care aveau si o poveste in spate.

Finley astepta acum un transport cu niste obiecte mult dorite, dar intamplarea face ca la el sa ajunga cu totul altceva. Dupa cum va urma sa descopere Anthony DiCarlo, angajatul lui, greseala s-a produs la transportator printr-o incurcatura de facturi. Obiectele lui Finley au ajuns la o casa de licitatii din Front Royal, dar au si fost vandute. DiCarlo discuta cu Sherman Porter si obtine o lista a obiectelor si datele cumparatorilor gandindu-se ca le-ar putea rascumpara rapid .
Pentru a intra in posesia  obiectelor nu ezita sa ucida. Il ucide si pe Porter pentru a nu se face legatura cu el.  Mai avea de recuperat doua obiecte ce se aflau intr-un magazin din Filadelphia catre care se si indrepta. Magazinul lui Isadora Conroy. Il viziteaza, dar nu vede obiectele dorite.

Dora (Isadora) si Jed se impungeau, se intepau, isi vorbeau doar cu numele Skimmershorn si Conroy, dar totodata se si placeau ( a se citi atrageau J). Ea este cea care face mereu primul pas spre apropiere, dar indaratnicul de Jed e  cam necooperant. Are intentia de a-i sari in ajutor atunci cand contabilul ei incepe sa o pipaie fara voia ei. Pana sa ajunga el, Dora deja ii aplicase respectivului cateva lovituri si il dadea afara pe usa.
Jed se implica in repararea scarii, in construirea unor rafturi pentru magazinul ei si o ajuta chiar cu niste livrari.
Familia ei il placea si spera ca intre ei se va infiripa ceva. De fapt, de asta l-a si acceptat tatal ei ca chirias, pentru ca l-a placut.

Intr-o noapte DiCarlo intra in magazin, dar zgomotele ii alerteaza pe cei doi. Trage in ei fara sa-i atinga  si reuseste sa fuga. Apucase sa caute in dosarele cu vanzari,  asta inseamana un alt obiect recuperat si alte doua persoane atacate, din care una moarta si cealalta in coma. 
Intra cu alta ocazie in aparamentul lui Jed. A incercat sa nu lase urme, dar atentia lui Jed de polistist vede detalii pe care altii nu le-ar fi observat. Pentru ca in mintea lui ramsese Donny Speck, are o criza de nervi si o invinuieste pe Dora ca i-ar fi umblat in lucruri. O bruscheaza, dar mai apoi realizeaza ca nu ea este vinovata. Scena asta i-a permis lui DiCarlo sa se strecoare afara nevazut. Din magazinul Dorei lipseau cateva obliecte dupa cum avea sa descopere a doua zi.
Nu se lasa si vrea sa intre si in apartamentul Dorei. Cladirea era pazita de un politist asa ca il impusca in masina cu un pistol cu amortizor. Pe cand scotocea in apartament apare Dora. Vrea sa o violeze si sa-i spuna unde este fotografia. Dora il loveste, reuseste sa fuga pe hol unde o prinde iar. Apare Jed care o salveaza. Are loc o lupta din care DiCarlo iese cam sifonat, dar reuseste sa scape.
Inca de la inceputul povestii, de ancheta s-a ocupat politistul Brent Chapman, prietenul lui Jed. Impreuna cu acesta incearca sa puna cap la cap ceea ce stiau si fac portetul robot al lui atacatorului. Cand ii afla numele, deja era prea tarziu.

In LA, DiCarlo cere de la Finley un timp de  aproximativ sase saptamani pentru a-i aduce si tabloul. Data fiind situatia, ar fi fost periculos sa incerce din nou. Finley este furios, il impusca in stomac, in ambii genunchi si il lasa sa sangereze pana moare. Investise timp si bani pentru a intra in posesia acelor obiecte. Fiecare in parte acundea un alt obiect in interior. In Taiwan erau produse figurine din ipsos, iar in ele transporta marfa cu adevarat valoroasa. Din cauza lui DiCarlo, nu avea si tabloul. Se va ocupa personal de acum.

Impreuna cu Jed si Brent, Dora face o recapitulare a lucrurilor cumparate la licitatia din Front Royal si intelege ca la acel tablou s-a referit din DiCarlo cand l-a gasit in apartamentul ei. Sub pictura de suprafata se gasea de fapt o pictura Monet.  Intreprind propria lor cercetare si ajung la Finley. 

Intr-una din discutiile lor ei ii scapa cuvintele ”te iubesc” urmate de o tacere din partea lui. O duce in casa care ii apartinea si in care a crescut pentru a intelege ca el nu-i putea oferi ceea ce ea si-ar fi dorit, dragostea lui. In familia lui nu existat iubire si apropiere, parintii erau uniti doar de bogatie in rest dormeau separat si se certau mereu. Nici unul nu a fost aproape de copii, nici el de sora lui. Inca mai suferea din aceasta cauza. Era chiar gelos uneori pe familia Dorei. 

Abel Winesap, omul lui Finley, dandu-se drept un colectionar, sub numele de Fancis Petroy,  se intereseaza de tablou si ii propune o intalnire.
Cu toata impotrivirea lui Jed, Dora stabileste ea o intalnire cu Finley  in biroul lui. Fiecare cu scopul sau ascuns cat mai bine, avand gusturi comune in privinta antichitatilor, el profita si o invita sa i-a cina acasa. Pleca teafara, dar inspaimantata. Cat a fost acolo s-a simtit mereu urmarita si felul cum o privea Finley nu era deloc placut.

Pentru intalnirea cu Abel Winesap, politia era pregatita cu microfoane, oameni in interiorul magazinului si afara. Dupa aceea, Dora avea de gand sa inchida magazinul si sa plece intr-o vacanta de cateva saptamani, singura. Aflase ca Jed s-a hotarat sa revina in politie, dar nu de la el, asa ca s-au certat rau. Cand avea sa revina din vacanta, vroia ca el sa fie plecat de acolo.
Intrevederea  cu  Abel  Winesap decurge dupa plan si este arestat. 
Intre timp, Dora se retrage in camera ei si acolo da peste Finley. Acesta era convins ca DiCarlo il tradase si avea o legatura cu ea . Intreband unde este pictura,  o impusca  si apoi vrea sa o loveasca. Brent si Jed au auzit tipatul ei si au fugit amandoi pe scari. Doua gloante s-au infipt in pieptul lui Finley.
Este operata, iar medicii si familia asteptau sa-si revina. Cu Jed langa ea tinand-o de mana. The end sau nu?  Ce ziceti, cum credeti ca se sfarseste? 

Nota personala: Ce sa spun, ca mi-a placut? Normal ca mi-a placut. Intriga interesanta, actiune, dragoste. Poate ca i-a cam lipsit misterul, autoarea a cam pus totul pe tava, dar tot mi-a placut. 
Dora, puternica, infipta, incapatanata, un personaj conturat foarte realist. Pe langa partea de femeie puternica si sigura pe ea i s-a vazut si partea sensibila. 
Jed... personajul lui  s-ar fi incadrat foarte bine intr-un film politist. Mi-a placut gelozia lui, mi-a placut cum incerca sa-si spele pacatele in fata ei dupa ce a acuzat-o ca i-a cotrobait in lucruri. De fapt nestiinta lui despre cum sa procedeze m-a amuzat.  
Per total, cartea suna bine de la inceput pana la final. E scrisa placut, are multe detalii aduse prin fiecare intamplare, dar se citeste usor. 
Coperta arata bine, e expresiva si potrivita cu actiunea. Am tinut sa punctez asta pentru ca cei de la Lira au o mica problema din acest punct de vedere. De multe ori copertile nu au nici o legatura cu ceea ce contine cartea. 

Nota: 9,8 / 10
Pam, pam! Sa vedem despre ce au ales celelalte fete sa scrie astazi:

PS: Astazi mi-am dat seama ca Iulia a scris deja despre cartea asta in februarie. Din pacate nu mi-am amintit in timp util.

9 comentarii:

  1. ce daca a scris si iulia? :) mie imi place sa citesc mai multe pareri inainte sa aleg o carte. :D
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si chiar asa...ce daca am scris si eu? :) imi place sa imi reamintesc o carte buna :)

      Ștergere
  2. Am citit-o si eu si mi-a placut. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Max Martini cred ca il joaca pe Taylor, soferul lui Christian Grey, dar mi-l imaginez in rolul lui Jed....mhmhm..... ❤

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumoasa cartea; am citit-o si a-si reciti-o oricand.

    RăspundețiȘtergere

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.