Books, Beauty & Stuff

24 aprilie, 2014

Cartea saptamanii - Trandafiri de Leila Meacham ( Vol. II )

Joi = zi de carte, dupa cum v-am obisnuit de cateva luni incoace. Am pregatit bineinteles povestea volumului II din Trandafiri.

Pentru reamintire, aici gasiti volumul I si inceputul intregii povesti.

Titlu engleza:  Roses (2010)
Gen: Romantic drama
Aparitie: 2012
Pagini: 298
Editura: Lira / Litera
Traducere: Alexandru Maniu

Viata lui Percy alaturi de Lucy continua la fel de neplacut, mai nou cu certuri in privinta copilului. La intoarcerea celor doi parinti, Percy va fi nasul micutului Matthew si va continua prietenia cu acestia, fiind si foarte atras de copil. 
La rugamintea lui Ollie, Percy il insoteste in Dallas pentru o proteza. Intamplator afla din fisele medicale ca Ollie nu doar piciorul il avea distrus si intelege ca Matthew era de fapt copilul lui. 

Howbutker, 1933
Wyatt este baiatul de unsprezece ani al lui Lucy si al lui Percy. Intotdeauna iscase certuri si se purta rece cu Matthew. Se pare ca il ranea fizic de fiecare data cand i se ivea ocazia. Cand Percy afla de la o profesoara ii aplica fiului sau acelasi tratament.
A incercat sa nu faca favoritisme intre ei, insa nu reusea. Mathew era un baiat bun, bland si intelegator. Niciodata nu l-a parat pe Wyatt pentru bataile primite. Percy era mandru de el si nu ezita niciodata sa-si arate dragostea cu toate ca in fata lumii ii era era doar nas.
Wyatt pe de o parte semana foarte cu tatal lui Lucy. Era un copil masiv ca un taur, bataus si posac. Nu avea pentru el nici un sentiment de apropiere.
Spre uimirea tuturor, dupa ce Wiatt a fost batut pentru rautatile sale, baietii au inceput sa se imprieteneasca, ajungand de nedespartit. 

Lucy isi da seama ca Mathew este baiatul lui asa ca armistitiul la care convenisera in ultimul timp dispare si il ameninta ca daca va divorta de ea va spune adevarul tuturor.

Mary apeleaza la el sa o ajute atunci cand Ollie da de necaz si ar fi putut sa piarda magazinele. Stia ca acesta nu va accepta vreodata bani de la cineva. Ii propune lui Percy sa cumpere de la ea o bucata de pamant lasata de tatal ei pentru Miles. Acum ca acesta murise, ar fi trebuit sa-i revina baiatului sau, William,  cand  va implini douzeci si unu de ani. Momentat terenul era pe numele lui Mary ca imputernicita.  Percy nu trebuia sa-si faca griji ca William va ramane fara mostenire pentru ca la moartea ei ii va lasa jumatate din plantatie. Indiferent de cum ar fi privit situatia si avatajele ce aveau sa revina fiecarei parti, era vorba de o frauda pe care Percy o accepta pentru a-si ajuta prietenii, dar si pe Mathew care astfel ar fi avut viitorul asigurat.

Howbutker, septembrie 1937
Matthew primeste diagnosticul de pneumonie stafilococica si pentru ca antibioticele decoperite recent nu aveau nici un efect, moare.
Mary se gandea la blestemul familiei in care nu crezuse pana acum. Era casatorita cu un barbat care nu-i putea da copii si isi pierduse singurul fiu la doar saisprezece ani.
Ambii barbati din viata ei ii erau alaturi, Ollie ca sot, iar Percy ca prieten. Parerile de rau pentru acesta din urma si ceea ce ar fi putut fi intre ei erau prezente in sufletele amandurora. Tot ce puteau face acum era sa-si acorde iertare unul altuia.
El ii trimite un trandafir alb si un bilet: „ Pentru vindecari. O sa ai intotdeauna inima mea, Percy. „  Trandafirul alb trimis de ea este si el insotit de un bilet: „ Din sufletul meu pentru al tau. Pentru totdeauna, Mary.”

In 1941 Wyatt se inroleaza in Corpul de Puscasi Marini al SUA. Percy isi dadea silinta de a fi mai apropiat de el , iar la plecare si-ar fi dorit sa-i spuna ca-l iubeste, dar nu era sigur daca sentimetele veneu din emotia momentului sau din inima. Se pare ca Wyatt a stiut ca Matthew ii era frate si de asta s-a apropiat de el devenind atat de apropiati.
Cat a lipsit si-au scris, iar Percy i-a devorat scrisorile si era cu ochii pe stirile razboIului declarat de SUA impotriva Japoniei dupa bombardamentul de la Pearl Harbor.

Se intoarce dupa patru ani cu pieptul plin de decoratii, dar nu avea sa ramana acasa ci se va intoarce in marina. Lucy l-a invinuit pe Percy pentru aceasta decizie.
La cinci luni dupa ce Wyatt se intoarce la regimetul sau, Lucy se muta in Atlanta. Percy avea acum cincizeci de ani, iar Lucy patruzeci si cinci.

Wyatt isi anunta tatal ca s-a casatorit cu Claudia Howe, o tanara profesoara. La un an este anuntat de Claudia ca este bunic si doreau sa il prezinte pe Matthew Jeremy Warwick.
In razboiul dintre Corea de Nord si Coreea de Sud va lupta si Wyatt, dar mai inainte de asta si-a adus familia in Howbutker si il roaga pe Percy sa aiba grija de ei daca el nu se mai intoarce. Percy i-a pus in bagaj inainte de plecare un trandafir rosu cu toate ca era convins ca fiul lui cunoaste legenda tradafirilor.
La sfarsitul lui septembrie 1951, la aproape un an si jumatate de la plecarea lui Wyatt, este anuntat ca acesta a murit. Va fi inmormantat alaturi de Matthew.
La doi ani, Percy este vizitat de un ofiter in Marina SUA care a luptat alaturi de fiul sau in razboiul din Coreea. Avea de la acesta un pachet ce trebuia sa ajunga la Percy daca el nu supravietuia. Un tablou  nu prea reusit  cu un baiat  care tine in brate un buchet de trandafiri albi.


Povestea lui Rachel

Inca de mica Rachel Toliver avea suflet de fermier. Si-a amenajat o  mica gradina pentru care a luat nota maxima la proiectul stiintific de la scoala. Asta l-a facut pe tatal ei sa o duca intr-o vizita la Howbutker, spre disperarea sotiei sale.
William Toliver era fiul lui Miles Toliver, fratele lui Mary. William a fost lasat in grija ei dupa moartea lui Miles, dar acesta simte ca plantatia nu era pentru el asa ca fuge.
Considera ca Rachel trebuia sa afle de plantatie si daca asta era ceea ce-si dorea, ea ar fi putut fi mostenitoarea.
In tot timpul petrecut alaturi de Mary, nu a fost zi in care sa nu o insoteasca pe plantatie. Era incantata si captivata de brazdele verzi, era o Toliver. A continuat sa o viziteze in fiecare vara. De-a lungul anilor, a tot auzit dispute intre parintii ei legate de aceste vizite, mama eu aducandu-i mereu acuzatii. Nu reusea deloc sa o convinga ca sentimentele pentru Mary si Oliver nu ii diminuau iubirea pentru parinti.
Acolo in Howbutker se simtea bine, era apreciata si ii era inteleasa iubirea pentru pamant. Toate i se pareau familiare de parca ar fi fost legata de locul ala. 

Inceteaza orice legatura cu Mary si plantatia dupa o discutie cu mame ei. I-a spus ceva de un blestem, iar dorinta ei era clara. Daca continua legatura, ea ar fi devenit mostenitoarea si astfel statea in calea tatalui ei. Mama ei isi dorea plantatia pentru a o vinde si a folosi banii obtinuti in alte scopuri.   Trebuia sa-i spuna lui Mary ca nu mai e interesata de agricultura  si ca nu mai vrea sa mearga acolo. La fel trebuia sa renunte si la gradina de acasa pentru ca William sa fie sigur ca totul a fost doar o faza trecatoare.
O revede pe Mary la inmormantare lui Ollie. Acum era sigura de ceea ce simtea, isi iubea familia, dar locul ei era in Howbutker si acolo va ramane.

Amos Hines a fost cel ce a anuntat-o de moartea lui Mary. I se parea ceva in neregula la el, dar a dat totul pe supararea pricinuita de moartea matusii sale.
Alaturi i-a fost si Matt Warwick. L-a cunoscut la petrecerea de aniversare de nousprezece ani, a acestuia. S-a simtit imediat atrasa de el. Sentimentele erau reciproce, Matt se gandea ca ea era femeie alaturi de care dorea sa-si petreaca viata.
Vine si ziua citirii testamentului, zi  de care se se temea Amos atat de mult. Rachel este distrusa cand afla ca Somerset nu era mostenirea ei, ci ii fusese vandut lui Percy Warwick, batranelul acela care i se parea atat de simpatic.
Au fost prezenti si parintii si fratele ei, dupa dorinta lui Mary. Pe drumul de intoarcere, realizeaza prea tarziu ca masina se afla pe sine si sunt loviti de un marfar. Mor pe loc, dar inainte cu o clipa, William a inteles ce era cu blestemul familiei Toliver.

Rachel cauta in pod valiza de armata a lui Ollie pe care Mary dorea sa o caute inainte de a muri. Gaseste dovezi ale iubirii ei cu Percy, dar si testamentul prin care  bunicul ei, Miles Toliver, primeste  o bucata de teren. Scrisoarea de la Miles prin care ii incredinteaza terenul lui Mary pana cand William va fi major, se afla si ea acolo, langa un bilet scris de Percy, dovada ca acesta a cumprat terenul.

Vinde casa familiei din Texas si se concentreaza asupra noului ei scop. Obtinerea acelui teren cu orice pret. De fapt avea de gand sa ii lase terenul pe care deja era contruita o fabrica si un complex de locuinte, daca accepta sa ii dea in schimb plantatia.  Pe Matt l-a indepartat pentru ca acum urma sa-i devina dusman. Apeleaza la un avocat bun si strange dovezi.  

Matt si Amos afla toata povestea de la Percy, dar acesta nu-i putea da plantatia, pentru ca  aceasta era dorinta lui Mary.  Un proces i-ar fi distrus reputatia si inca nu avea o solutie de rezolvare.
Si mai departe nu va mai povestesc. Va invit sa cititi chiar voi cartea.

Nota personala: Dupa cum am scris si saptamana trecuta la volumul I, este o saga de famile absolut superba. E drept ca mi-a placut mai mult povestea pana la Rachel. De fapt mi s-a parut mai emotionanta.
Percy a fost un domn pana la final asa ca a ramas personajul meu preferat. Matt a fost un alt personaj frumos prin lupta pe care a dus-o in cucerirea lui Rachel.
Aceasta din urma a dovedit ca este o adevarta Toliver prin obsesia pentru pamant. A luat-o pe urmele lui Mary, chiar daca astfel i-a indepartat pe toti cei ce o iubeau.
Chiar daca am scris o gramada, sunt detalii pe care le-am omis pentru ca ar fi mai placut daca le cititi personal. E vorba e acele detalii de suflet.
Mi-ar placea mult sa citesc si parea voastra despre Trandafiri.

Nota: 10 / 10 (cu felicitari)
Curiosi de alegerile facute de celelalte fete pentru astazi?

2 comentarii:

  1. pare o poveste tare interesanta. o sa o adaug si eu in wishlist. :)
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa sti ca e foarte cartea. In momentul de fata e printre preferatele mele.

      Ștergere

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.