Books, Beauty & Stuff

22 mai, 2014

Cartea saptamanii - Ingerul de argint de Johanna Lindsey

Iata ca a mai trecut o saptamana si a venit o noua zi de carte. Va prezint descrierea mea pentru o poveste care mi-a amintit de O mie si una de nopti. Ce ziceti, va face cu ochiul?

Titlu engleza:  Silver Angel (1988)
Gen: Historical romance
Aparitie:  2013
Pagini: 321
Editura: Alma / Litera
Traducere: Oana Butta

Barikah, Coasta Berbera, 1796
Multi trimisi ai Dey-ului ( conducator din Algeria inainte de cucerirea coloniala franceza) au fost omorati pentru mesajul pe care trebuiau sa-l duca mai departe. Toate misivele contineau acelasi text “Am onoarea sa te salut. Nevoie e oare sa spun mai multe? De tine imi amintesc”.  Intr-un final una dintre misive ajunge la destinatar, in Anglia.  
Derek Sinclair, conte de Mulbury intelege imediat acest mesaj codat si pleaca spre Barikah. Fratele lui geaman avea nevoie de el, asa ca isi amana casatorai cu cateva luni.  

In acest timp, tot in Anglia, Chantelle Burke fuge atunci cand este obligata sa se casatoreasca cu un “pervers  batran”. Chantelle avea de gand sa stea ascunsa pana la majorat. Reuseste sa fuga, dar cand ajunge pe plaja este rapita de corsari. Find o femeie frumoasa si virgina era valoroasa, aveau sa obtina bani buni pentru ea cand o vor vinde.  Doar un stapan foarte bogat si-o va putea permite mai apoi pentru a o avea in haremul personal.

Jamil Rashid era un dey stralucit, domnea peste Barikah, iar orasul o ducea mai bine ca niciodata. 
Pentru ca cineva il vroia mort, au existat cateva tentative, din  fericire esuate, cand s-a atentat la viata lui, asasinii ajungand chiar si in dormitorul lui, cu toata paza aferenta unui dey. A apelat astfel pentru ajutor la fratele sau geaman de care fusese despartit de copil si nu s-au mai vazut de nouasprezece ani.
Planul pus la cale presupunea ca Derek sa ii tina locul, in timp ce el pleaca in cautarea celui banuit pentru tentative. Il instruieste pe Derek pentru ceea ce presupunea a fi dey si pleaca pe ascuns.

Este adusa si Chantelle, care prima oara il intalneste pe Jamil si ajunge sa il considere un ticalos. Nu era potrivita pentru el pentru ca femeile din harem nu erau atat de slabe ca ea, aveau forme si nici una nu era blonda . In schimb Derek care urmarea totul pe ascuns,  o place si este pregatit sa-si asume statutul de dey.

In harem exista o ierarhie, “concubinele,  sau odaliscele sunt casta cea mai de jos, femei care inca nu i-au intrat in gratii stapanului lor. Apoi sunt godze, femeile care au fost observate, insa nu au fost chemate inca... Apoi vin ikebal, femeile care au fost chemate sa-l serveasca, favoritele de acum si din trecut. Iar cel mai de sus sunt cadanele, sotiile lui ofiiale.”
Toate femeile erau pazite si servite de eunuci, nici un alt barbat nu avea dreptul sa intre in harem. Erau si femei, servitoare care le ingrijeau, le epilau, le machiau si le aranjau parul. 

Chantelle era deja o godze iar numele ei de acum incolo va fi Shahar. Pentru ea, toate astea erau anormale si spera ca va ramane neobservata si poate dey-ul va uita de ea.  Era privita cu suspiciune de celelalte femei si era principalul subiect de discutie.

Urma sa treaca printr-o perioada in care va invata cum sa satisfaca un  barbat , dar pentru ca Derek a placut-o atat de mult ordona sa i se aduca mai devreme. Shahar in shimb il respinge cu toate ca ar fi trebuit sa-i fie teama de el stiind ce putere avea. In ochii tuturor devine preferata lui dintre toate. O chema la el seara de seara si-si petreceau timpul impreuna, dar fara intimidate. 
De fapt el nici nu avea de gand sa se atinga de vreo alta femeie din harem. Cu toate ca fratele sau si-a dat acordul, stia ca l-ar fi deranjat. Femeile din harem aveau un singur stapan, Jamil era singurul care putea intretine relatii sexuale cu ele. Plus de asta o iubea pe una dintre sotii, Sheelah, care i-a daruit si primul copil. In nici un caz nu se putea culca cu ea, dar ce va face pentru a nu exista suspicini?

Shahar cedeaza pasiunii si i se ofera. Il crede atunci cand el ii spune ca doar pe ea o doreste si nici nu s-a mai culcat cu alta de la aparitia ei. Este dezamagita cand una dintre ikeba, Jamila isi petrece noaptea in camera lui, fara sa stie ca de fapt au jucat sah. 

Are loc un alt atac asupra dey-ului, din fericire, unul nereusit. Cu alta ocazie, inainte de acest atac,  Shahar aude o femeie si un barbat, mai mult ca sigur un eunuc,  vorbind pe ascuns si mai tarziu ajung la coluzia ca poate femeia era cea care il vroia mort pe Jamil. Putea fi chiar una dintre femeile din harem.

Shahar este otravita, iar Derek sufera pentru ea, intra chiar si in harem si aduce doi medici barbati. Pentru cei din jurul lui era o schimbare , el era Jamil, iar Jamil nu s-ar fi purtat niciodata asa, era foarte schimbat.
Shahar se insanatoseste si se ofera sa ajute la descoperierea femeii pe care a auzit-o atunci, dar daca chiar vinovatul este o femeie nu va mai spun. Va las sa descoperiti singuri citind cartea.  

Cei doi s-au indragostit in acest timp. Dar iubirea lor ar putea continua in conditiile in care el nu era Jamil, iar in Anglia era asteptat de o logodnica?

Nota personala: Cartea asta mi-a placut mult pentru descrierile vietii din harem, iesind astfel din tiparul cartilor historical romance. Autoarea a imbinat intr-un mod placut, o poveste de dragoste si traditiile unei culturi.  E de inteles de ce Chantelle nu se putea obisnui cu asa ceva, dar in rest toate femeile, inclusiv englezoaice isi doreau sa intre in gratiile stapanului.  
A fost interesat de aflat ce se intampla in interiorul unui harem, iar autoarea a oferit destule detalii cat se ne formam o parere. 
Misterul este asigurat de aflarea personajului ce dorea moartea dey-ului si recunosc ca nu am avut nici cea mai mica idee asupra lui. 
Conversatiile dintre Chantelle si Derek isi au propriul rol de amuzament, cel putin pentru mine. 

Nota: 9 / 10
Si acum fuguta sa citim impreuna si celelalte recenzii. 
Alina 
Diana
Gabriela

2 comentarii:

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.