Books, Beauty & Stuff

18 decembrie, 2014

Rug indian de Virginia Brown

Titlu oficial: Comanche moon
Gen: Historical western romance
Aparitie: 1995
Pagini: 459
Editura: Phillon
Traducere: Gabriela Matiu

Zack Banning avea doar paisprezece ani cand este batut cu biciul pe nedrept. De aproape doi ani incerca sa imblanzeasca mania tatalui sau, dar bataile se inmultisera si era clar ca veneau din ura. Acum este salvat de aparitia mamei, dar asta il aduce aproape de adevar. Un adevar despre care nici nu stia ca exista.  Un comanche ii rapise mama, el fiind rezultatul, un bastard care acum avea de gand sa isi gaseasca tatal.

Deborah Hamilton incerca sa zambeasca la propria nunta planificata de tatal ei, nu ca el si-ar fi dat osteneala sa participe, interesul fiind doar pentru avantajele ce aveau sa vina o data cu aceasta casatorie. Miguel Velazquez, acum sotul ei beat si prost crescut isi cere drepturile de barbat intr-un mod deloc potrivit pentru o  doamna educata si aflata la prima experienta de acest fel. Sunt intrerupti de un atac al indienilor, Miguel este omorat, iar ea si verisoara ei, alaturi de multi altii sunt dusi in tabara ascunsa a indienilor. Acolo este singura care ramane semeata si aparent linistita in vacarmul din jur chiar daca rochia ii era rupta si de abia o mai acoperea.  „Astfel arata cand o vazu Soim pentru prima data”. De obicei nu simtea numic pentru prizonierii adusi in tabara, dar fata aceasta a reusit sa-i starneasa atentia.

Cu toate ca ea ii apartinea acum lui Ponei Baltat, Soim ofera la schimb cinci cai, iar astfel Deborah devine a lui. O cunoaste pe sora lui numita Floarea Soarelui ce se va ingriji de ea si ii va deveni prietena. Timpul trece, iar Soim are cateva tentative de a se apropia intim, dar este respins la milimetru. Asta il face sa treaca prin diverse stari, de la furie, la ceea ce putea fi doar o atractie ce il tulbura nespus de mult.  „Orice alt barbat ar fi trantit-o la pamant si i-ar fi ridicat fustele in cap.”
„Mukwooru – Vocea Spiritului -  pretindea ca era de rau augur sa tina langa el femeia alba”, ea va aduce raul asupra lor. El era prins intre doua lumi, iar ceilalti stiau asta. Uneori pleca si isi petrecea viata printre albi, jumatatea lui, iar cealalta jumatate era prinsa in lumea indienilor. Iar acum ii cereau sa-si dovedeasca barbatia de partea lor participand la atacuri alaturi de ei.

In tot acest timp Soim a fost prezent in mintea lui Deborah, dar locul ei nu era aici, nu putea sa uite ca era doar prizoniera acestui comanche cu ochi albastrii.  Pune la cale o fuga alaturi de verisoara Judith, dar dupa trei zile cand nu au facut altceva decat sa se invarta in cerc, sunt gasite de Soim.
Reintorsi in tabara ajung la un consens, libertatea lor in schimbul unei nopti  cu el. 
Usuni. intodeauna...”, au fost ultimele lui cuvinte. 

Dupa sase luni, Deborah inca se mai gandea la chipesul comanche care o rapise. Locuia in casa familiei Velazquez in calitate de vaduva, dar in ochii lumii femeile ca ele nu erau privite cu ochi buni. Toti stiau ce se intampla in tabara indienilor in astfel de cazuri, acum erau considerate folosite.
Il cunoaste pe Senor Dexter Diamond, proprietarul unei ferme din apropiere, un barbat bine facut si arogant. A incercat de multe ori sa cumpere pamantul familiei Velazquez de la Don Francisco, fratele raposatului sot, avand planul de a ajunge cel mai mare proprietar din Texas. Invitatia acestuia la o petrecere este spre mirarea tuturor, acceptata de Don Francisco.
Acolo, acaparata cu totul de Dexter, nu il observa pe unul din pistolarii angajati de elpentru care camera a parut ca se clatine la vederea ei. „Pentru Zack Banning singura femeie din aceea incapere era Deborah.” Supriza nu este doar de partea lui pentru ca atunci cand si ea il vede reuseste sa rosteasca doar un singur cuvant: „Soim!”
Ce v-am povestit eu pana acum e doar inceputul, partea interesanta incepe de aici incolo. Rivalitatea dintre Dexter si Don Francisco degenereaza, pistolari angajati umbla prin oras,  ceva rau urmand sa se intample. Zack este batut rau si lasat sa moara in desert, Deborah este fortata sa se casatoreasca cu Dexter, iar faptul ca este insarcinata si in nici un caz nu putea fi copilul lui aduce multa nefericire asupra ei.  Cine, ce si de ce aflati doar citind cartea.

Nota personala: Actiunea se petrece in Texas, la sase ani dupa Razboiul de Succesiune. De foarte, foarte mult timp nu am mai citit ceva cu indieni. Acestia, pistolarii, seriful si impuscaturile sunt varianta clasica a Vestului Salbatic, o adevarata placere pentru un cititor al genului.  
Dragostea este actiunea principala fiind secondata de trecut, lupte, indoieli si mult prea multa furie. Acestea apar in felurite ipostaze ce duc cititorul in aceea lume unde indienii erau vanati, duelurile erau la ordinea zilei, iar femeile nu aveau prea multe de spus. 

Imi pare bine ca am ascultat / citit cuvintele de bine ale fetelor de pe faramiere si imediat ce am primit cartea in format electronic am si citit-o. Asta s-a intamplat de mai mult de o saptamana, dar nu am avut timp sa va povestesc despre ea. Mi-a placut atat de mult incat inca o mai am proaspata in memorie. J

Are personaje interesante, Zack alias Soim se lupta cu sine insusi nefiind in stare sa o apuce pe un drum al lui, iar Deborah si trairile ei m-au intristat intr-o oarecare masura. Alaturi de ei este prezenta si verisoara Judith ce a patimit mult din pricina indienilor, dar nu am reusit sa o plac si asta nu pentru ca din cauza ei s-au intamplat multe rautati chiar daca nevoit, pur si simplu nu mi-a placut personajul ei. O consider superficiala si asta e suficient.

Vreau sa acord o mare bila alba pentru descrierile ce tin de traiul si viata indienilor. O data cu invatarea limbii de catre Deborah ar fi fost ok daca cuvintele ne erau si noua explicate, unele s-au subanteles, altele nu.
Dupa cum spunea si eroina noastra: „Idiotule, bombani ea. Cum ai vrea sa-ti inteleg limba? Cand vorbesti parca s-ar certa doi motani...oh!”.


Nota: 9.7 / 10

Sa dati neaparat o tura si pe la celelalte fete. Sunt sigura ca au ales carti frumoase pentru astazi. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.