Books, Beauty & Stuff

04 februarie, 2013

Ce-mi doresc sa vad in aceasta viata - episodul II


Miami
Este zona metropolitata a statului Florida. Supranumit Capitala Americii Latine, Casablanca Americii sau  Orasul Magic este unul dintre cele mai populare orase ale Statelor Unite recunoscut pentru peisajele insorite.

Miami a fost numit official ca oras in 1896, cand magnatul Henry Flagel si-a extins calea ferata pentru a aduce fructe din sud.
Cand Fidel Castro a preluat puterea, valuri de cubanezi s-au refugiat in Miami, urmand o alta imigrare in masa in anii 1980.  Limba spaniola este vorbita la fel de mult ca si engleza. 

In 2010, Miami a fost clasificat drept al sapte-lea oras din SUA in privinta finantelor, comertului, culturii, divertismentului, modei, educatiei si in alte sectoare.
In 2008, revista Forbes a declarant Miami ca fiind : Cel mai curat oras din America”.

Inima Orasului este Centrul Miami-ului si este situat in partea de est a orasului. Acolo gasim cea mai mare concentratie de banci internationale din Statele Unite impreuna cu Brickell Avenue. 

Portul Miami  este cel mai mare port de ambarcatiuni din lume, prin care trec mai mult de 3,6 milioane de pasageri in fiecare an. Pe langa importanta pentru turismul de croaziere, Miami Beach este renumit in lume pentru fasia de hoteluri de pe „coasta de aur” si posibilitatile de recreere in aer liber.

Orasul detine peste 80 de  parcuri si gradini.



Petra

"Orasul de piatra" este situat in sud-vestul Iordaniei. Se intinde de-a lungul poalelor muntelui Hor si este recunoscut pentru arhitectura sa, fiind sapat aproape in intregime in munte. 

Pe data de 6 decembrie 1985 a fost declarat monument mondial,  fiind descries de catre reprezentantii UNESCO drept “ una dintre cele mai pretioase mosteniri culturale ale omenirii”.

In antichitate orasul se numea Rekem  si este mentionat in manuscrisele de la Marea Moarta. Se presupune ca a fost contruit de nabateeni, un popor semitic in secolul al VI-lea i.Hr.. Este construit in zona celor mai importante drumuri comerciale de atunci iar pentru perioadele de seceta locuitorii au construit bazine si santuri din piatra pentru captarea apei atunci cand ploua.

In 106 D.Hr.  devine capital provinciei romane Arabia Petre. Orasul continua sa se dezvolte, apoi intra in declin si este parasit. In anul  363 este distrus de un cutremur. Devine punct de atractie in Evul Mediu, in secolul al XIII-lea fiind vizitat si de catre sultanul Baibars al Egiptului.

In 1812, elvetianul  Jahann Ludwig Burckhardt este primul european  ce viziteaza Petra.

In 1989 se infiinteaza Petra National Trust, avand ca scop organizarea si realizarea proiectelor de protectie si conservare a sit-ului Petra. 



Defileul ingust numit  "Siq" (Sageata) . La capatul acestuia se gaseste cea mai impresionanta ruina a orasului " Al Khazneh" ( Trezoreria), fiind sapata in intregime in munte. 
“Manastirea” este monumentul cu cea cea mai mare fatada  din Petra, avand o inaltime de 45 metri si latimea de 50 metri.  Constructia acesteia a fost dedicata regelui Obodas.


Teatrul roman



Si ca o nota personala, nu pot sa nu ma gandesc la unul dintre filmele mele favorite, Transformers. Revenge of the fallen a fost filmat in Petra. 




Yosemite National Park
Este situat in în regiunea central-estică a statului american California, la aproximativ 300 km est de San Francisco.
Are o suprafata de 3,080.74 km2 si se intinde de-a lungul versantului vestic al multilor Sierra Nevada. Anual, este vizitat de peste 3.7 milioane de persoane.  Desemnat Patrimoniu Mondial UNESCO in 1984, parcul este recunoscut pe plan international pentru stancile uriase din granit, cascade, paraie cu apa limpede,  arbori Sequoia si o bogata varietate biologica.

 In Yosemite se gasesc mai multe de 160 de specii de plante rare, fomatiuni geologice rare si un tip de sol unic specific acestor plante rare, dar si 3 specii de Sequoia Giganteum: Mariposa Grove 200 de copaci, Tuolumne Grove 25 de copaci si Merced  Grove cu 20 de copaci.

Cea mai vizitata zona a parcului este Yosemite Valley celebra pentru spatiile oferite sporturilor de escalada si alpinism cu pereti verticali inalti de peste 900 metri.
 Aici se gaseste El Capitan, cel mai mai mare monolit de granit din lume si ofera un adevarat spectacol prin “cascada de foc”. Este un fenomen ce poate fi vazut intr-o perioada de 2 saptamani prin reflexia razelor solare ce lumineaza apa cazatoare (topirea zapezii in perioada Decembrie – Ianuarie si uneori si Februarie)  dintr-un anume unghi.  Pentru a surprinde fotografic exact acel moment sunt necesari poate cativa ani si iti trebuie si o doza buna de noroc.

Parcul adaposteste peste 300 de specii de vertebrate dintre care 85 sunt endemice. Cele mai periculoare animale sunt ursii negrii americani si baribalii.

Pentru vizitarea parcului sunt necesare 2 zile si bineinteles o buna conditie fizica. 

In afara de prima imagine, toate sunt luate de aici. Mi-a fost greu sa aleg 1-2 imagini, pentru ca toate sunt spectaculoase. Mi s-a parut si interesanta persoana careia ii apartine blogul, de fapt, functia sa. 

Later edit la Yosemite National Park: era sa uit de " cascada de foc" 

3 comentarii:

  1. Multumesc! Si pentru ca ma urmaresti si pentru Liebster Award. Ma ocup sa il pregatesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Prin clasa a7a eram obsedata de Miami, era tot ce imi doream de la viata. Sa ajung sa il vizitez. Intre timp am crescut, au inceput sa ma fascineze alte traditii, alte orase dar daca as avea ocazia sa ajung acolo, clar nu as rata-o!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot decat sa iti doresc sa ajungi acolo cat mai rapid. Si bineinteles oriunde iti mai doresti.

      Ștergere

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.