Books, Beauty & Stuff

06 februarie, 2014

Cartea saptamanii - Jertfa iubirii de Jojo Moyes

Hello, hello,
Ziua de carte va aduce astazi alaturi de viata a doua femei la distanta de aproape un secol. Pregatiti-va pentru o descriere luuunga. J

Titlu in engleza: The girl you left behind
Gen: Romantic drama

1916, in timpul Primului Razboi Mondial cand Franta se afla sub invazie germana, oraselul St. Péronne supravietuia doar din proviziile venite de pe piata neagra si nici acestea prea multe. Germanii o duceau bine, erau mancati si ei si caii lor. Rechizitionau tot ce aveau nevoie, mancare obiecte, nu conta.
Hotelul Le Coq Rouge, ce apartinea familiei Bessette de generatii intregi, era acum deschis din ordinul nemtilor la fel ca mai toate magazinele si tarabele oraselului. Cele doua proprietare, surorile Sophie si Hélène incercau sa supravietuiasca de pe o zi pe alta, impreuna cu fratele mai mic Aurélien si copilasii lui Hélène. Sotii lor erau plecati pe front.
Inlocuirea  Kommadantului german, le aduce schimbari pentru intreaga viata.
Sophie i-a atras atentia atunci cand cineva le-a reclamat ca au un porc ascuns. Adormit cu cloroform porcusorul a fost tinut in brate chiar sub ochii Kommandantului, infasat ca un bebelus.
Mai apoi, atentia i-a fost indreptata carte un tablou ce o infatisa pe Sophie fiind atras de personajul pictat intr-un  fel aparte.  In ciuda insistentelor surorii sale, Sophie l-a lasat la vedere, cu gandul la sotul sau, Édouard care l-a si pictat.
Acesta decide ca Le Coq Rouge sa fie folosit de nemti, iar cele doua surori sa gateasca pentru ei. Asta le-ar fi adus discutii si ura din partea celorlati locuitori pentru ca ii primeau acolo, dar erau obligate si sperau ca astfel vor putea folosi macar putin din resturile lor.
Ofiterii veneau zilnic la masa, ele gateau in timp ce  Her Kommandant era mereu politicos, le ofera chiar si mancare. Un pui intreg era un adevarat festin pentru foamea lor. 
Sophie descopra ca Her Kommandant era pasionat de arta si o atragea in discutii placute pe acest subiect de fiecare data cand se ivea ocazia, iar ea era mandra ca un neamt a putut observa talentul sotului sau.
Pana de Craciun porcusorul crescuse si mai multi se stransesera pe ascuns  la madame Poilâne pentru sarbatoare, inclusiv familia ei.  
In bucataria hotelului, Her Kommandant o atrage din nou pe Sophie in vorba si din una in alta ii spune ca el stie absolut tot ce se intampla acolo, stia de porcusor si probabil si de ”petrecerea”  din vecini. O invita sa danseze cu el, lasandu-l la final cu lacrimi in ochi.
Sunt vazuti de Monsieur Suel si astfel zilele urmatoare sunt crude pentru ea. Nimeni nu-i mai vorbea, nimeni nu mai venea la ei, dar stia ca era subiect de barfa
Aflase ca sotul ei ajunsese intr-un lagar si apeleaza la Her Kommandant pentru ca acesta sa-l scoata de acolo. Il implora si ii spune ca-i va darui tabloul. El ii aminteste ca erau dusmani si ca putea sa o impuste pe loc, dar o chema la el la cazarma in seara zilei urmatoare si nu de tablou era  el interesat.  A dansat cu el in camera lui, ajung apoi in pat,  dar dupa ce actul in sine s-a terminat si Kommandantul i-a vazut privirea impietrita de gandul ca se afla acolo cu un neamt, urla si o da afara desculta si dezbracata. Peste cateva zile este ridicata de acasa de nemti. Ea spera ca Kommandantul isi va respecta partea de Intelegere si o va duce la sotul ei, dar toti ceilalti erau convinsi ca va ajunge intr-un lagar. Asta pateau „putains”.


Londra, 2006
Liv Halston este inchisa intr-o viata a ei dupa moartea sotului. Locuia intr-o superbaa casa proiectata de acesta, o casa din sticla de care David, de profesie arhitect era extrem de mandru.  Singurul tablou din casa este „Fata pe care ai lasat-o in urma” si troneaza pe un perete in dormitor. Il primise in luna de Miere de la David.
Se implineau patru ani de la moartea lui, iar ea decide in trista ei singurate ca mai bine iese sa bea ceva. Alege un  bar de homosexuali  considerandu-l potrivit pentru o femeie singura. Cu mintea incetosata de alcool, isi da seama ca poseta ii fusese furata. Cheile, cardurile si ultimii ei bani erau in ea. Asa il cunoaste pe Paul McCafferty, fost politist ce o ajuta sa reclame disparitia si pentru ca chei nu avea, tatal ei nu raspundea la telefon,  o invita in apartamentul lui. Vorbesc toata noaptea, el despre divort si baiatul sau, ea despre tot ceea ce simte, tristete, deznadejde, singuratate si frica unei alte relatii pentru ca nu stia nici un cuplu cu adevarat fericit. Iar el o saruta, dar se opreste si o indeamna la somn.
La trezire, fara mintea incetosata de aburii alcoolului, pleaca cand el era in dus.  
Il revede in curand cand el apare cu geanta furata si gasita intr-un tomberon, fara carduri si telefon, doar banii ramasesera. Ciudat, dar el i-a explicat ca poate hotul chiar nu-i vazuse. Nu si-a dat seama ca el era el ce i-a pus banii la loc.
O invita sa iasa impreuna si accepta. Usor, Liv incepe din nou sa zambeasca, atractia era reciproca, au cateva alte iesiri si dupa o noapte, prima, petrecuta in patul ei, dimineata, ceva se schimba cand el ramane cu ochii pironiti pe „Fata pe care ai lasat-o in urma”. Pleaca val vartej lasand-o singura si descumpanita.

Dupa ce a renuntat sa mai fie politist, actuala lui ocupatie era intr-o firma ce se ocupa cu restituirea operelor de arta furate, proprietarilor de drept. Intamplarea face ca el sa se afle exact in cautarea tabloului „Fata pe care ai lasat-o in urma”.  Se credea ca tabloul  a fost furat din hotel in jurul anului 1917 dupa ce sotia pictorului a fost luata prizoniera de germani. Familia lui Édouard dorea sa intre in posesia lui.
Cand in sfarsit ii spune si lui Liv, aceasta il da afara. Se pare ca in prezent tabloul valora enorm, intre doua si trei milioane de lire, mai mult ca sigur fiind singurul motiv pentru care urmasii lui Édouard il vroiau. Imediat ce ar fi intrat in posesia lui l-ar fi vandut.
Liv simtea o legatura foarte puternica cu acel tablou asa ca nu renunta nici cand ajunge in judecata,  cu Paul de partea cealalalta a baricadei si nici cu o a doua ipoteca pe casa pentru a plati avocatul. Este asaltata de reporteri si publicitate negativa.
In ciuda sentimentelor dintre ei, nici unul nu ar fi putut da inapoi si totusi ceva trebuie sa se intample. Nu va spun daca in bine sau rau, am sa va invit doar sa cititi cartea si sper sa va placa la fel de mult pe cat mi-a placut mie.  

Nota personala: Ambele povesti ofera emotie si tristete. M-a atras mai mult povestea Sophiei, la finalul cartii aflam si ce s-a intamplat cu ea dupa ce a fost ridicata de nemti.
Mi-a placut personajul Kommandantului,  nu era deloc un om rau. Daca o veti citi, o sa intelegeti si sentimentele celor doi. 

Nota: 9 / 10
Ne uitam repede sa vedem ce carti ne prezinta si celelalte fete: 
Gabriela
Iulia 
Diana 


6 comentarii:

  1. Îți recomand și „Ecouri” de Danielle Steel, dar și „Chemarea îngerului” ! :)
    Prima este asemănătoarea cu Jertfa iubirii datorită cadrului, mie mi-a plăcut mult!
    Cealaltă e foarte frumoasă, chiar dacă nu se aseamănă și i-am făcut o recenzie și am postat-o chiar azi, dacă ești interesată o poți vedea aici: http://cioburi-de-vise.blogspot.ro/2014/02/chemarea-ingerului-guillaume-musso.html .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De Ecouri am auzit si o am pe lista de cumparat.
      Sigur ca ma uit. :)
      Multumesc pentru vizita si comentariu. :)

      Ștergere
    2. Ambele recomandări făcute de Cioburi de vise sunt potrivite cu această cartea, dar pe primul loc aş pune "Ecouri".

      Ștergere
    3. O caut acum, ce sa-i fac daca mi-ati bagat ghimpele in casa :))))))

      Ștergere
  2. Cred ca as vrea sa aflu si eu ce s-a intamplat cu Sophie...chiar m-ai facut curioasa.

    RăspundețiȘtergere

Subscribe Via Email
Un produs Blogger.